Ionela


Zmeura are niste proprietati uimitoare:

este un fruct cu proprietăţi reîntineritoare foarte puternice – conţine peste 20 de substanţe cu efect antioxidant.
-conţine mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C.
stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului.
-cura cu zmeură, făcută o perioada cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutăţii corporale. Secretul constă în faptul că, în cantităţi mai mari (peste 200 g), zmeura taie pofta de mâncare, reducând chiar secreţiile gastrice şi “anesteziind” foamea, inclusiv dorinţa de dulce. Un oligoelement conţinut de zmeură – manganul – creşte rata metabolismului.
-fibrele alimentare din zmeură acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Acizii organici şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Pentru a scăpa de constipaţie, se consumă, cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei, câte o porţie consistentă (cel puţin 100 de grame) de zmeură, eventual, cu puţină miere lichidă şi câteva linguri de iaurt. Tratamentul durează cel puţin 10 zile şi poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simţim nevoia.
-stimulează diureza, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor bacteriene, reduce senzaţiile de usturime la nivelul aparatului reno-urinar.
– fenolii, precum şi acidul salicilic (substanţă asemănătoare aspirinei) din fructele de zmeur reduc inflamaţia articulară, calmează durerile, ajută la recăpătarea mobilităţii articulare.
– anumite substanţe conţinute de zmeură (fenoli) au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariţia mutaţiilor şi malignizarea celulelor din organismul uman. Totodată, studii efectuate în China şi în Statele Unite ale Americii evidenţiază că cei care consuma frecvent fructe cum ar fi zmeura, cireşele roşii şi negre, murele, afinele, căpşunile, coacăzele negre au un risc mult mai scăzut de a face cancer.
-zmeura este o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator.
-zmeura şi ruda sa apropiată, murul, sunt doi stimulatori excepţionali ai imunităţii.