Daca pana acum cand aveam pofta de salata de icre sanatoasa,foloseam meiul ca inlocuitor al icrelor si mi se parea minunat si foarte asemanator la gust,acum am descoperit amaranthul care vreau sa va spun ca este identic pana si la consistenta(dupa cum puteti vedea si in poza).
Eu chiar i-am pacalit pe cei din familie pentru ca pe langa varianta clasica de pregatire a acestei salate de icre,am adaugat si putin ulei de masline dintr-o conserva de peste,care i-a dat si acel gust specific de peste.De cand am facut aceasta reteta nimeni din familie nu mai cere icre clasice de peste.
Sa va spun cate ceva si despre acest amaranth si de ce ar trebui sa il alegem in locul icrelor de peste.Pai in primul rand pentru ca il putem folosi cu succes in perioada de post.In al doilea rand pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
Este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovaz sau secara. Bogat in lizina (proteina de inalta calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale ca fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan, dar si mai mult calciu decat alte cereale.Chinezii il foloseau pentru a vindeca infectiile si migrenele.
Continutul mare de proteine este dublat de coeficientul exceptional de asimilare in organismul uman al acestuia:
Amarant 75%
Lapte de vaca 72%
Soia 68%
Orz 62%
Grau 60%
Arahide 52%
Porumb 44%
Contine minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, zinc), vitamine (B1, B2, B3, B6, C) si este lipsit de gluten, deci poate fi utilizat si de catre cei sensibili la gluten.
Ce gust are?Un gust usor dulceag ducandu-ne cu gandul la alune sau nuci.Cat costa?Eu am dat 9 lei pe o punga de 500 gr de amaranth bio.
Cum il mai puteti folosi?Semintele pot fi adugate cu success la mancarurile inabusite ca un ingredient bogat si agent de ingrosare. Se utilizeaza la prepararea pastelor si a diferitelor copturi, precum si al prepararea painii in amestecuri cu alte fainuri.
Daca se prepara clatite, paste sau diverse turtite se poate folosi amaranth in proportie de 100%. Cereala aceasta are o textura lipicioasa ce contrasteaza cu majoritatea cerealelor care au o textura pufoasa.
Reteta pe care am folosit-o este cea de la icrele din mei pe care o puteti gasi aici ,cantitatile folosite fiind aceleasi.Dumneavoastra alegeti daca doriti varianta de post sau pe cea obisnuita si v-am spus daca alegeti sa nu le faceti de post,puteti adauga putin ulei dintr-o conserva de peste pentru a le da si aroma de peste.
POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!
[…] “Icre” din amaranth […]