10 min. 15 min.
INGREDIENTE:
-O NUCA DE COCOS
-500 ML.APA
MOD DE PREPARARE:
1.Desfacem nuca de cocos.Aici gasiti modalitatea de a desface nuca de cocos foarte usor: https://cemaimancam.ro/cum-desfacem-nuca-de-cocos-foarte-usor/
2.Decojim nuca de cocos de coaja subtire maronie care ramane,ajutandu-ne de un curatator de legume:
3.Dupa ce ati curatat nuca de cocos dati prin razatoarea marunta:
4.Peste nuca de cocos razuita se pun 500 ml apa calduta si se mixeaza cu blenderul.Daca nu aveti blender,puteti lasa apa cu fulgii de cocos o jumatate de ora si dupa aceea ii stoarceti bine in apa:
5.Dupa ce ati blenduit amestecul se stoarce foarte bine printr-un tifon.Si gata laptele de cocos pe care il puteti bea in loc de lapte de vaca sau il puteti folosi la prepararea mancarii in loc de smantana pentru ca in afara de faptul ca este sanatos,este si de post.
DESPRE LAPTELE DE COCOS:contine multe vitamine, minerale si electroliti, inclusiv potasiu si calciu.
In plus, grasimile saturate sunt transformate in energie in loc sa fie stocate sunt forma de celule de grasime, ceea ce inseamna ca nu ingrasa. Astfel, desi este bogat in grasimi saturate, laptele de cocos ajuta la pierderea in greutate.
draga mea,
eu sunt swathi si locuiesc intr-un loc unde nuca de cocos este parte integranta din meniul zilei.nuca de cocos si orezul. locuiesc aici de aproape 6 ani si laptele de cocos nu se face neaparat cu apa calduta. apa la temperatura camerei. nuca de cocos se sparge pe jumatate, se rade miezul cu o razatoare speciala. in lipsa de asa ceva se poate rade direct, daca reusesti s-o scoti din coaja ei (daca nu reusesti atunci cu cutitul tai bucatele fara a indeparta acea pielita maronie, care oricum nu va pica in lapte o maruntesti cu cutitul bine- eu am facut asa ceva cand razatoarea mea s-a rupt de prea multa folosinta).se pune in cupa de facut pasta a unui blender si se toarna apa pana aproape sa acopere nuca de cocos rasa.cu cat nuca de cocos este mai proaspata cu atat miezul este mai bun. in cazul in care miezul nucii de cocos este uscat…da, atunci este necesar ca nuca rasa sa se tina pentru o vreme in apa calda.
si cum spuneam se foloseste blenderul pentru a o macina foarte foarte fin. apoi…tifonul este prea rar pentru a scurge laptele din nuca de cocos. de preferat o tesatura foarte fina de bumbac. sau o sita extrem de fina. dupa ce scoatem laptele -prima mana, punem peste restul de nuca stoarsa iar apa, amestecam bine si apoi stoarcem din nou. rezultatul este laptele de cocos -a doua mana. ce putem face cu acest lapte a doua mana? fierbem legumele in el, pentru tot felul de curry(mancaruri) cu sos, sau fierbem creveti, peste – pentru curry de peste, sau orice fel de carne.laptele de cocos la mancaruri se adauga la final, se mai da un clocot sau doua si se opreste focul.laptele de cocos prima mana nu se fierbe niciodata, pentru timp indelungat. laptele de cocos, cu cat este mai gros-mai consistent cu atat este mai bun. pentru un mic dejun sanatos: lapte de cocos, indulcit cu putin zahar si fidea din faina de orez, fidea facuta in casa.aici totul se prepara in casa. nimic semipreparat.
Swathi iti multumesc pentru informatii.Oricand avem cate ceva nou de invatat cu atat mai mult cu cat acele informatii vin din partea unor persoane in cunostinta de cauza.Iti dai seama ca asa cum fiecare are moduri diferite de a gati un fel de mancare,asa se intampla si cu laptele de cocos.Eu doar am spus cum il prepar eu.Inca o data sfaturile tale sunt binevenite si te mai astept si alta data ca placere.
si inca un lucru! pentru a sparge nuca este nevoie de ceva greu, sa zicem o toporisca, satar de taiat oasele. se loveste pe acele nervuri cu putere. apoi, apa de cocos nu se arunca. se bea si este foarte buna la ten. iar curatatul cojii de nuca asa… este pacat de risipa care se face…crede-ma. ca nu te afecteaza cu nimic pielita aceea maronie.
Intr-adevar,personal,eu mananc si acea pielita maronie dar sunt multe persoane carora nu le place din cauza ca este mai fibroasa si prefera sa nu mestece atat de mult.In plus mai sunt si chestiuni de ordin estetic.Daca o iei cu tine la serviciu ca si gustare,e posibil ca acea pielita maro sa nu arate foarte bine intre dinti.Insa intr-adevar ea este foarte buna numai ca dand alternativa la laptele de cocos din comert,care stim cu totii ca este alb,este posibil ca unele persoane sa aiba ceva de comentat ca nu este la fel.Astfel ca ce sa iti spun.Parerile sunt diferite si pregatirea mancarurilor este diferita nu numai de la persoana la persoana ci si de la o stare de spirit la alta(si eu in mare parte o folosesc cu partea maronie dar sunt momente,atunci cand am invitati de exemplu si vreau sa fie totul perfect,cand elimin acea coaja).O zi placuta si multa sanatate.
Daca pun apa rece nu iese acelasi lucru? Pana acum am gasit cu apa fierbinte si mi se pare un pacat sa distrug vitaminele mai ales ca mie imi trebuie laptele rece. Daca tu spui apa calduta deja e mai bine
Cu apa calduta nu se distrug vitaminele.Vitaminele se distrug doar de la temperaturi mai mari de 40 grade, deci este ok sa folosesti apa calduta.
Si inca ceva, eu laptele de migdale il fac in blender cu borcan care are si sita deci nu mai trebuie sa strecor, oare nu pot pune si bucatile de cocos sa fac la fel?
Este foarte ok sa faci asa si cu cocosul.
[…] natural dupa gust 4. 4 linguri ulei de cocos 5. 4 linguri de lapte de cocos ( il puteti prepara ca aici) 6. un varf de cutit de sare de […]