Ionela

Pentru ca zilele acestea a tot circulat aceasta reteta pe facebook, m-am hotarat sa o incerc si eu si sa va spun cum sunt.Sunt foarte buni.Aluatul este unul interesant care cred ca s-ar preta si la niste mini croissante rapide pentru ca datorita straturilor de unt , aluatul se separa frumos ,aproape exact ca cel de croissant.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
-550 g faina
-100 g unt min 80% grasime
-250 ml lapte
-25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
-75 g zahar
-vanilie
-un praf de sare

Pentru uns foile:
-50 g unt min 80% grasime la temperatura camerei
-o lingurita coaja rasa de lamaie

Pentru uns covrigii:
-1 galbenus
-2 linguri de lapte
-susan

Pentru sirop:
-3 linguri de miere / 100 g zahar
-50 ml apa

MOD DE PREPARARE:

Pentru aluat topim untul si il lasam sa se racoreaca, iar laptele il punem pe foc, cat sa fie caldut.Intr-un castronel punem drojdia,laptele,zaharul,sarea si o lingura de faina. Le amestecam, lasam drojdia sa creasca 5-10 minute.
Intr-un bol cernem faina.Adaugam amestecul drojdia crescuta si incepem framantarea.
Incorporam si untul topit, bine de tot. Aluatul trebuie sa fie moale, elastic si sa se desprinda de peretii vasului.Este recomandat ca framantarea sa se faca cu un mixer.
Il acoperim cu un prosop, il lasam la dospit circa o ora,pana isi dubleaza volumul.
Cele 50 gr.unt se amesteca cu coaja de lamaie
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit, pe care il  intindem cat de subtire (3-4 mm) si il ungem cu untul amestecat anterior.Din unt pastram o lingura buna pentru ultima parte a impaturirii.
Alautul se impatureste aducand partea de sus si partea de jos spre mijloc,nesuprapunandu-le.Acum avem un dreptunghi de aluat neuns astfel incat trebuie sa folosim untul pastrat anetrior pentru a unge trei sferturi din dreptunghi dupa care mai impaturim o data astfel:in partea dreapta avem un sfert neuns iar in partea stanga a dreptunghiului avem trei sferturi unse; se impatureste partea neunsa spre partea din mijloc, iar apoi cealalta parte,din dreapta peste ea. Obtinem un patrat perfect pe care il putem intinde cu sucitorul.
Aluatul astfel obtinut se intinde in grosime de circa 5 mm. Se taie pe lung (cel mai bine cu un taietor de pizza) fasii de circa 3 cm latime.Pentru impletire uniforma si frumoasa a acestor covrigi polonezi vom taia tot cu ajutorul taietorului de pizza fiecare fasie in lung, in 2 bucati a cate 1,5 cm latime. Taietura o facem aproape pana la capat. Lasam o mica portiune pe care nu o taiem.
Fasiile astfel obtinute le impletim. Cu mana stanga tinem usor de capatul netaiat. Cu palma de la mana dreapta, cu degetele deschise rulam in sus aluatul, pe masa de lucru. La un moment dat vom observa ca in mana stanga aluatul da sa se intoarca si il lasam usor. Fasiile se vor impleti practic singure. Prima data se va rasuci fiecare fasie in mod individual si apoi acestea se vor rasuci singure intre ele si astfel impletitura acestor covrigi polonezi va fi uniforma.
Se iau cele doua capete si se unesc si astfel obtinem coronita, forma tipica de covrigi polonezi.
Apasam usor capetele si asezam acesti covrigi polonezi in tava cu hartie de copt. Din aceasta areteta rezulta circa 18 bucati covrigi mari. Daca doriti, puteti face si covrigi mai mici. Pentru aceasta se taie fiecare fasie impletita in doua. Eu am facut 2 tavi (12 buc) covrigi mari si o tava (14 buc) de covrigi mici.
Se ung covrigii cu galbenusul batut cu 2 linguri de lapte si se presara susan.
Acesti covrigi polonezi se coc circa 15 minute la 180° C (cuptor preincalzit). Covrigii trebuie sa fie rumeni-aurii.
Pana se coc, pregatim siropul.Eu am optat pentru amestecul de zahar cu apa.Se pun zaharul cu apa pe foc pana dau in clocot dupa care se mai lasa 2 minute pe foc si siropul este gata.
Imediat ce covrigii polonezi se scot din cuptor se ung din belsug cu sirop (cu ajutorul unei pensule) si se lasa la racit si uscat in tava. Ei vor absorbi complet siropul.

 

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

 

Sursa1 si sursa2