Ionela 10 min. 15 min.

Aceasta reteta se poate folosi si la painea de casa.Din aceasta cantitate iese o paine intr-o tava de cozonac.

INGREDIENTE:

-400 GR.FAINA DE ORICE TIP.EU AM INCERCAT SI CU FAINA ALBA 100%  SI CU FAINA NEAGRA 100% SI CU AMESTEC TREI SFERTURI FAINA NEAGRA UN SFERT FAINA ALBA .TOATE AU IESIT LA FEL DE BUNE SI LA FEL DE PUFOASE.
-7 GR.DROJDIE USCATA
-7 GR.SARE
-3 LINGURITE ZAHAR SAU O LINGURA MIERE
-3 LINGURI ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN
-225 ML.APA CALDUTA

MOD DE PREPARARE:

1.Se pune drojdia intr-un castronel.Se dizolva zaharul sau mierea in apa calda si din acea apa se pun 3 linguri peste drojdie si se amesteca.Se lasa la crescut circa 15 min.

2.Intr-un castron se pune faina si se amesteca cu sarea.


3.Dupa ce a crescut drojdia,se pune peste faina,dupa care se toarna restul de apa si se framanta bine.

4.Dupa ce se framanta bine,se pune uleiul si se framanta in continuare luand aluatul din exterior si aducandu-l in centru pentru a-l aera.

5.Se lasa la crescut circa o ora.

6.Dupa ce a crescut se scoate pe blat si daca vrem sa facem o paine o intindem bine dupa care o rulam ca pe cozonac.De asemenea o putem imparti in doua si impleti.
Daca insa facem chifle se imparte compozitia in 10-12 bucati.

7.Se ia cate o bucata,se apasa cu podul palmei si se procedeaza la fel ca la aluat:se aduc din exterior cate centru marginile pana cand avem o forma rotunda.Dupa aceea se intorc si se pun intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.Le puteti presara cu susan,seminte de in sau orice alte seminte.

8.Se pun in cuptorul incins la 180 de grade timp de 20-25 minute.Ideal ar fi daca atunci cand dati drumul la cuptor introduceti in el un vas cu apa calda.Aburii ajuta painea sa creasca mai bine si sa fie mai pufoasa.

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!