Ionela 10 min. 15 min.

DSC_0064

Un tort minunat,racoritor,foarte usor si rapid de facut.Am utilizat o reteta veche pe care am primit-o de la mama unei prietene si sper sa va placa si voua la fel de mult pe cat  ne-a placut si noua.

INGREDIENTE:

PENTRU BLAT:
4 OUA
1/2 PLIC PRAF DE COPT
1/2 CANA ZAHAR
1/2 CANA FAINA
4 LINGURI ULEI

PENTRU CREMA:
3 OUA
2 PLICULETE ZAHAR VANILAT
1 ESENTA DE ROM
1/2 KG. LAPTE
1/2 CANA ZAHAR

MOD DE PREPARARE:

Inainte de a ne apuca,punem jumatatea de cana pentru tapetat,in tava/cratita in care vom face tortul.Eu am folosit o cratita cu diametrul de 28 cm si inalta de 15 cm.
Punem zaharul in cratita si il lasam la topit la foc mic.
Cand zaharul este caramelizat,luam cu grija cratita de pe foc si invartim de ea astfel incat sa acoperim bine cu zaharul topit,peretii cratitei.Dupa aceea o lasam deoparte.
Intre timp pregatim crema astfel:frecam ouale cu zaharul,zaharul vanilinat si esenta de rom,dupa care adaugam laptele si amestecam pana cand se dizolva zaharul.O dam deoparte pana cand pregatim blatul.
Blatul il pregatim astfel:separam albusurile de galbenusuri.Peste albusuri punem un praf de sare dupa care le batem spuma.cand sunt batute spuma incepem sa adaugam cate o lingura de zahar,batand incontinuu,pana cand incorporam tot zaharul si iese o bezea tare.
Cand albusurile sunt batute bine,adaugam galbenusurile frecate cu cele 4 linguri de ulei si amestecam,de data aceasta cu ajutorul unei spatule,pana la incorporarea galbenusurilor.
Apoi adaugam faina si praful de copt si amestecam pana cand incorporam toata faina.
Acum,ca avem totul pregatit,incepem montarea lui:in cratita tapetata cu zahar ars,turnam compozitia pentru crema iar peste ea,cu ajutorul unei linguri,punem din aluat astfel incat sa acoperim toata suprafata cremei.
Se da la cuptor la 180 grade timp de circa o ora.Se verifica blatul cu ajutorul unei scobitori daca este facut si,miscand cratita se vede ca dedesubt crema nu mai este lichida.
Cand este gata,se rastoarna pe un platou(crema va fi deasupra iar blatul dedesubt).Atentie la siropul de zahar ars,cand rasturnati tortul pe platou.Trebuie sa fie o miscare foarte rapida.
Se lasa la racit,dupa care,se poate manca fie asa,fie ornat cu frisca,inghetata sau fructe.
Noua ne place rece de la frigider alaturi de putina inghetata de vanilie.

 

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

Comentarii facebook

comentarii/comentariu