Ionela 10 min. 15 min.


INGREDIENTE:

-500 GR.PIEPT DE CURCAN
-3 CATEI DE USUTUROI FELIATI
-4 LINGURI ULEI DE MASLINE
-2 LINGURI DE MIERE
-ZEAMA DE LA O JUMATATE DE PORTOCALA
-O LINGURITA BUSUIOC USCAT
-O LINGURITA OREGANO USCAT
-2 LINGURITE SARE DE MARE
-1 LINGURITA PIPER MACINAT
-OPTIONAL UN VARF LINGURITA DE CHILLI

MOD DE PREPARARE:

1.Pieptul de curcan se spala bine si se pune intr-un castron.Se impunge din loc in loc cu un cutit pentru ca marinata sa intre mai bine in el.Ideal este ca el sa fie marinat de seara sau macar cu o ora -doua inainte.

2.Se pun toate ingredientele peste piept si se amesteca foarte bine.Se pune la frigider pentru macar o ora sau peste noapte.

3.Dupa ce s-a marinat,pieptul de curcan-SI AICI ESTE SECRETUL unui piept de curcan care nu este fad ci zemos-se leaga cu ajutorul unor bucati de sfoara sau ata.Se leaga cat de strans putem.

4.Se pune intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si se pune la cuptr timp de circa 40 minute la temperatura maxima.Cand este aproape gata se pune peste el marinata pentru a avea alaturi si sosul de miere si portocala.
5.Se scoate din tava,se scot atele si se taie felii.Se poate servi si este recomandabil sa se serveasca alaturi de o salata.

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

De ce carne de curcan?Pentru ca:

este o sursa bogata de proteine, niacina (vitamina B3), vitamina B6 si aminoacidul triptofan. In plus, contine zinc si vitamina B12. Carnea alba de curcan, fara piele este foarte saraca in grasimi, insa constituie o sursa excelenta de proteine de inalta calitate. 120g carne de curcan furnizeaza 65% din necesarul zilnic recomandat de proteine, cu 30% mai putine calorii si 50% mai putine grasimi decat carnea de vita.
-are proprietati anti-cancerigene. Este o sursa buna de seleniu, o componenta esentiala necesara metabolismului hormonului tiroidian, un antioxidant excelent pentru sistemul imunitar. Cercetarile medicale au descoperit faptul ca aportul corespunzator de seleniu in organism reduce incidenta cancerului.
-este sarac in grasimi saturate, contine mai putin colesterol decat puiul, porcul sau vita.
-Consumul carnii de curcan mentine nivelul insulinei la niveluri normale pentru o perioada mai lunga, ceea ce insemana ca ni se fa face foame mai greu.
ATENTIE INSA:Curcanul, ca orice alta pasare, contine bacteria Salmonella, de aceea nu se consuma niciodata carne de pasare in stare cruda, iar manevrarea carnii crude trebuie sa se faca cu deosebita atentie (toate obiectele si suprafetele care au intrat in contact cu carnea trebuie spalate cu apa fierbinte si sapun sau detergent de vase). Bacteria se distruge prin preparare termica la minim 80 grade Celsius.

Comentarii facebook

comentarii/comentariu