Ionela 10 min. 15 min.



INGREDIENTE:

-250 GR. NAUT
-3 LINGURI ULEI DE MASLINE EXTRAVIRGIN
-O LINGURA ULEI DE SUSAN(sau tahini-pasta de susan)
-SARE SI PIPER DUPA GUST
-2 CATEI DE USTUROI
-O JUMATATE DE CEAPA(optional)
-SUSAN pentru decor
-PATRUNJEL VERDE pentru decor

MOD DE PREPARARE:

1.Nautul se spala bine si se lasa la inmuiat de seara.Acest pas nu este obligatoriu insa astfel nautul fierbe mai repede.
2.A doua zi se varsa apa si se mai clateste o data,dupa care se pune la fiert timp de 30-40 de minute.Atentie!Nautul face o spuma care trebuie indepartata.
3.Dupa ce a fiert,nautul se scurge,se pune in blender sau intr-un robot de bucatarie impreuna cu uleiul de masline,uleiul de susan(sau tahini), sarea si piperul si se bate pana se face o pasta.
4.Dupa ce s-a facut pasta se scoate din blender si se pune intr-un castron sau farfurie si se amesteca cu ceapa tocata marunt,se presara deasupra susan si patrunjel.

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

Noi l-am servit cu niste lipii facute in casa alaturi de salata verde.

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

Utilizare

De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea.

Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia. Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus sau houmous, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat si Balcani. Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel, populare mai ales in Liban și Israel.

Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de năut prăjite și măcinate au un efect puternic stimulent digestiv și nervos. Năutul amestecat cu cafea este asociat uneori cu restricțiile alimentare de pe timpul dictaturii lui Ceaușescu, când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare. Cu toate acestea se știe că din năut și cicoare se poate realiza o cafea naturală foarte bună pentru copii, pentru a le stimula pofta de mâncare, iar apa de năut care se obține prin strecurarea boabelor, este un adevarat elixir de sănătate.

Răceala poate fi combătută cu câte un pahar de apă de năut, conferind o stare de vitalitate. Calitățile apei de năut nu se opresc aici, ea fiind apreciată și ca revigorant masculin, mărind potența. Năutul mai este recomandat pentru consum și datorită faptului că este un aliment nutritiv, diuretic, în astenia fizică și psihică, și în convalescență.

Sursa:Wikipedia

 

Comentarii facebook

comentarii/comentariu