Ionela 75 min. 15-20 min.

Stiti deja ca eu caut ca retetele pe care le fac sa fie cat mai rapide,usoare si cat mai sanatoase. De data aceasta am incercat un experiment,foarte reusit de altfel,in legatura cu mucenicii moldovenesti.

Reteta poate fi adaptata :daca ii vreti de post,inlocuiti laptele cu apa,daca ii vreti mai dulci,faceti siropul mai dulce,etc.Noua asa ne plac pentru ca fiecare ii consuma in functie de gusturile sale.De data aceasta eu am ales sa ii fac de post,lucru foarte usor de altfel. Va invit sa ii incercati.Sunt deliciosi.

INGREDIENTE:

-500 GR.FAINA

-10 GR.DROJDIE USCATA

-60 GR.ZAHAR/MIERE

-UN PRAF DE SARE

-40 ML.ULEI

-200 ML.LAPTE si 100 ML.APA CALDUTE/300 ML.APA CALDUTA(daca tineti post)

-COAJA DE LA O LAMAIE/PORTOCALA

-O ESENTA DE ROM

-FAINA PT. RULAT

SIROP:

-300 ML.APA

-4-5 LINGURI DE ZAHAR(daca ii vreti mai dulci puteti mari cantitatea de zahar)

OPTIONAL: MIERE PT.UNS MUCENICII,PENTRU PRESARAT MUCENICII:NUCA TOCATA ,SCORTISOARA,NUCA AMESTECATA CU COAJA DE LAMAIE SAU ZAHAR.

MOD DE PREPARARE:

1.Se amesteca laptele cu apa ,ambele caldute,sau,in cazul in care folositi doar apa,punem apa calduta intr-un vas,si adaugam peste ea drojdia uscata si zaharul,amestecam bine si lasam deoparte cateva minute pana cand se activeaza drojdia(incepe sa faca spuma)

2.Intr-un castron punem faina si praful de sare,dupa care adaugam adaugam apa cu drojdia si incepem sa framantam pana aproape de omogenizarea completa.

3.Adaugam uleiul putin cate putin si framantam in continuare pana cand tot uleiul este incorporat si aluatul este unul omogen.

4.Cand aluatul este omogen,il ungem pe toate partile cu putin ulei ,il acoperim cu un servet si il lasam sa creasca circa o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

5.Cand aluatul a crescut,presaram faina pe blatul de lucru(sau ungem cu ulei)luam bile de aluat(de marimea unui pumn) pe care incepem sa le rulam pentru a forma un snur nu foarte subtire pe care ulterior il impletim in forma cifrei 8.

6.Asezam mucenicii intr-o tava in care anterior am pus hartie de copt si ii lasam la crescut la loc cald timp de circa 15 minute,timp in care preincalzim cuptorul la 180-190 grade.Cam asa trebuie sa arate cand sunt crescuti,inainte de a-i baga la cuptor:

7.Cand mucenicii au crescut,ii ungem cu un ou batut cu putina apa iar daca tineti post,aici va dezvalui un secret,amestecati 100 ml apa cu o lingurita bicarbonat de sodiu si ungeti mucenicii(asa vor prinde acea culoare frumoasa,maronie ,fara a-i unge insa cu ou).Dupa ce ati uns mucenicii,ii bagati la cuptor timp de circa 15-20 minute sau pana cand sunt aurii deasupra iar daca apasam usor cu degetul pe ei,aluatul revine la forma initiala.

8.In timp ce mucenicii sunt la cuptor,pregatim siropul fierband apa cu zaharul pana cand zaharul este complet dizolvat.Punem siropul intr-un castron mai lat.

9.Cand mucenicii sunt gata,se scot din cuptor si se introduc in siropul cald,intorcandu-se pe ambele parti pentru a absorbi bine siropul(aici ii puteti insiropa mai mult sau mai putin,in functie de gust).Dupa aceea se aseaza intr-o tava.optional ii puteti unge cu putina miere si ii puteti decora dupa gust cu nuca,nuca cu scortisoara,nuca cu coaja de lamaie,etc.

Din acest aluat mie mi-au iesit 12 mucenici,care va spun,sunt deliciosi,sunt si mai sanatosi pentru ca nu contin atat de mult zahar,nu contin oua sau multa grasime.

 

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

 

 

 

 

 

 

Comentarii facebook

comentarii/comentariu