Ionela 10 min. 15 min.

Reteta este pentru circa 10 lipii de marime medie.Eu prefer sa le fac mai mici.




INGREDIENTE:

-400 GR. FAINA ALBA(eu am incercat si varianta mai sanatoasa si anume cu 200 de gr.faina alba si 200 de gr.faina neagra si ies la fel)
-280 ML. APA CALDUTA(am masurat cu lingura si este echivalentul a 24 de linguri de apa)
-2 LINGURITE RASE DE SARE
-1 LINGURITA RASA DE DROJDIE USCATA
-2 LINGURI ULEI DE MASLINE
-20 GR.ZAHAR(4 lingurite rase)

MOD DE PREPARARE:

1.Faina  se pune intr-un castron si se adauga sarea,drojdia,zaharul si se toarna apa.
2.Nu se amesteca ci se lasa 10 minute acoperite.
3.Dupa cele 10 minute se framanta foarte bine circa 10 minute,dupa care se adauga uleiul si se framanta pana ce acesta se incorporeaza.


4.Se acopera si se lasa la crescut cam 1 ora.(pentru cine are castron TUPPER dupa ce a sarit prima data capacul,se mai scoate aerul o data si se mai lasa pana sare capacul a doua oara).
5.Se pune faina pe blatul de lucru,se scoate coca din castron si se imparte in 10 bucati.Daca le vreti mai mari impartiti in mai putine bucati iar daca le vreti mai mici impartiti in mai multe bucati.


6.Acum este momentul sa porniti cuptorul si sa il preincalziti la 200 de grade.(treapta 7 la cuptorul normal)
7.Se ia fiecare bucata de coca,se da forma de sfera si se intinde cu sucitorul pana ajunge la o grosime de circa 5 mm.Aici va sfatuiesc sa intindeti doar cate 3 sfere o data pentru ca ele trebuiesc lasate la crescut 10 minute astfel incat pana se coc primele aveti timp sa le intindeti pe urmatoarele trei si sa aiba timp sa creasca si ele pe masa.
8.Dupa cum am spus se mai lasa la crescut pe masa 10 minute.
9.Se pune cate o bucata pe fundul unei tavi cu hartie de copt si se baga la cuptor.
10.Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor.Ele sunt gata atunci cand se umfla si se maronesc putin dedesubt.
11.Se scot din cuptor si se pun intr-un prosop pentru a ramane moi.

Se pot servi cu hummus,naut batut,vinete,etc.

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

Comentarii facebook

comentarii/comentariu