Ionela

De departe placintele noastre preferate.Reteta pe care eu am pus-o in practica este luata de pe un site cu retete turcesti si dupa ce am incercat-o,s-a cerut portie dubla.Sunt niste placinte extrem de delicioase pe care le puteti lasa simple sau le puteti umple atat cu umpluturi sarate cat si cu umpluturi dulci.Eu le-am umplut cu branza sarata si branza dulce.

INGREDIENTE:

PENTRU ALUAT:

-500 GR.FAINA
-300 ML. APA CALDUTA
-7 GR.DROJDIE USCATA
-3 LINGURITE RASE DE SARE
-O LINGURITA ZAHAR
-2 LINGURI ULEI
-UNT TOPIT/ULEI PT.UNS

PENTRU UMPLUTURA DULCE:

-100 GR.BRANZA DULCE
-UN OU
-2 LINGURI ZAHAR
-COAJA DE LAMAIE

PENTRU UMPLUTURA SARATA:

-100 GR.BRANZA TELEMEA
-UN OU

MOD DE PREPARARE:

In primul rand ne ocupam de aluat pentru ca trebuie sa creasca.In apa calduta punem drojdia si zaharul si lasam 2 minute.Intr-un castron punem faina si sarea si peste ea turnam amestecul de apa cu drojdie dupa care incepem sa framantam circa 5 minute.
La final adaugam uleiul si framantam pana la incorporarea completa a acestuia.
Lasam la crescut circa o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umpluturile amestecand ingredientele pana la omogenizarea completa.
Cand aluatul a crescut,il impartim in 7 bile pe care le intindem cat de subtire putem pe masa presarata cu faina dupa care ungem aluatul cu unt pe toata suprafata si impaturim de la stanga la dreapta si invers,spre mijloc(vedeti in imagini).
Dupa impaturire,ungem si cele doua parti superioare cu unt,dupa care impaturim cum se vede in imagini. Repetam operatiunea pana cand toate bilele sunt gata.

Cand am terminat de uns si impaturit,luam fiecare dreptunghi obtinut si il intindem din nou,dar de data aceasta nu atat de subtire ca prima data,dupa care,in mijlocul aluatului punem umplutura si impaturim de la stanga la dreapta si invers,suprapunand aluatul foarte putin la mijloc(vezi imagini).Daca doriti,le puteti lasa si in cazul acesta nu mai este nevoie decat sa intindeti foarte putin aluatul dupa care il prajiti

Ungem pe partea superioara si punem fie la cuptor,fie le prajim intr-o tigaie incinsa,non aderenta,fara ulei.Eu am ales tigaia.Cand se intoarce pe partea opusa,aluatul trebuie uns din nou.Se intoarce atunci cand este rumenit frumos(circa 2-3 min pe fiecare parte).

 

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

Comentarii facebook

comentarii/comentariu