Ionela



INGREDIENTE ALUAT:

– 1kg faina (folosesc faina 000 de la LIDL)
– 50g drojdie (eu am incercat si cu drojdie uscata 20 de grame si a iesit la fel de bun)
– 250g zahar
– 500ml lapte de 3,5% grasime
– 200g grasime, ulei si unt topit
– 5 galbenusuri
– 1 lingurita rasa de sare
– arome – coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

INGREDIENTE UMPLUTURI:
– crema de mac preparat cu albusurile ramase de la aluat(se bat albusurile spuma cu doua linguri de zahar dupa care se adauga macul)

– nuca preparata cu albusurile ramase de la aluat(se bat albusurile spuma cu doua linguri de zahar dupa care se adauga nuca si optional o lingura de cacao)

-rahat

MOD DE PREPARARE:
1.Intr-un castron mai mare se cerne faina.
2.Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia
3.MAIAUA se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte.

Atentie!  Daca faceti maiaua cu drojdie uscata,din laptele preparat la punctul 2 se iau 5 linguri care se adauga peste drojdie,se amesteca si se lasa la crescut.Dupa aceea se toarna peste faina.

4.Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se „crapa faina”
5.Galbenusurile se freaca cu sarea, coaja de lamaie si portocala
6.Se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate spuma
7.Se amesteca cu mana si se framanta usurel,ajutandu-va de grasimea care trebuie sa fie calduta
8.Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime(nu se toarna in aluat) pana ce se incorporeaza toata.
9.Se framanta bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni,etc
10.Se acopera castronul cu un servet si se puna la crescut, in loc cald si ferit de curent,
cam o ora si jumatate.
11.Dupa ce a crescut se imparte in doua pentru doi cozonaci
12.Se ruleaza,se umple cu umplutura si se pune in tava
13.Se mai lasa la crescut cam 40 de min cam pana cand ajunge la inaltimea tavii si chiar o depaseste
14.Se unge cu galbenus de ou si se presara cu zahar
15.Se introduce la cuptor la 180 grade timp de 40-45 de minute

Comentarii facebook

comentarii/comentariu