Ionela 75 min. 35 min.

Un cozonac facut special pentru dieta Rina,pentru a fi potrivit in ziua de carbo deoarece are putine calorii fata de un cozonac obisnuit(2500 tot cozonacul)si nu contine nuca.

INGREDIENTE:

-500 GR.FAINA
-10 GR.DROJDIE USCATA
-INDULCITOR NATURAL DUPA GUST
-UN PRAF DE SARE
-40 ML.ULEI
-300 ML.APA CALDUTA
-COAJA DE LA O LAMAIE/PORTOCALA
-ESENTA DE ROM/PORTOCALE/COAJA DE LAMAIE/VANILIE
-FAINA PT. RULAT
PT.UMPLUTURA:
-100 GR.FULGI DE OVAZ
-INDULCITOR NATURAL DUPA GUST
-2-3 LINGURITE CACAO
-150 ML.ZEAMA DE LA CONSERVA DE NAUT
-ESENTA DE ROM
MOD DE PREPARARE:
1.Punem apa calduta intr-un vas,si adaugam peste ea drojdia uscata si zaharul,amestecam bine si lasam deoparte cateva minute pana cand se activeaza drojdia(incepe sa faca spuma).Cand este gata,adaugam circa 4 linguri de indulcitor natural(puteti gusta aluatul si daca mai este nevoie,mai adugati pt.ca depinde de tipul de indulcitor folosit)si esenta de rom,vanilie,etc.
2.Intr-un castron punem faina si praful de sare,dupa care adaugam adaugam apa cu drojdia si incepem sa framantam pana aproape de omogenizarea completa.
3.Adaugam uleiul putin cate putin si framantam in continuare pana cand tot uleiul este incorporat si aluatul este unul omogen.
4.Cand aluatul este omogen,il ungem pe toate partile cu putin ulei ,il acoperim cu un servet si il lasam sa creasca circa o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
5.In timp ce creste aluatul,macinam fulgii de ovaz dar nu foarte mult cat sa obtinem o faina,ii amestecam cu cacao si ii lasam deoparte.Separat,intr-un castron,batem bine zeama de naut pana cand obtinem o spuma similara celei de albus de ou dupa care adaugam amestecul de fulgi,putin indulcitor si putina esenta de rom(dupa gust).
6.Cand aluatul a crescut,presaram faina pe blatul de lucru(sau ungem cu ulei),impartim aluatul in doua.
7.Fiecare bucata de aluat se intinde bine si se unge cu amestecul de nuca falsa dupa care se ruleaza.
8.Se lasa la crescut in tava pana cand aluatul isi dubleaza volumul(creste cat tava).
11.Cand au crescut cozonacii,se ung cu apa cu bicarbonat de sodiu si se presara deasupra putin zahar tos.
12.Cozonacii se baga in cuptorul incins la 180 grade timp de circa 35 minute.Se incearca cu o scobitoare.Aceasta trebuie sa iasa curata.
13.Cand sunt gata se scot din tava si se pun pe un gratar la racit.
POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

Comentarii facebook

comentarii/comentariu