Ionela

SAMSUNG CSC

Un cozonac identic cu cel clasic,doar ca am mai eliminat din calorii si din lucrurile nesanatoase.Sa-mi spuneti voi cum vi s-a parut dupa ce il veti incerca.Eu am zis ca daca pot si asa,de ce sa nu aleg aceasta varianta?Este si foarte usor de facut si reusita este garantata.

INGREDIENTE PT. 2 COZONACI:

-960 GR.FAINA ALBA(am ales sa folosesc totusi faina alba pt.ca sa iasa pufos si sa creasca)
-20 GR.DROJDIE USCATA/50 GR.DROJDIE PROASPATA
-O LINGURITA SARE
-2 LINGURI ZAHAR
-80 ML.ULEI DE COCOS/PALMIER USOR INCALZIT
-400 ML.LAPTE
-200 ML.APA
-INDULCITOR NATURAL DUPA GUST
-ESENTA DE ROM/PORTOCALE/COAJA DE LAMAIE/VANILIE
-PT UMPLUTURA DE NUCA:200 GR.MIEZ DE NUCA,2 LINGURI PUDRA DE ROSCOVE+1 LINGURA CACAO,O LINGURITA AMIDON,50 ML.APA,ESENTA DE ROM,PUTIN INDULCITOR NATURAL
-DACA NU VRETI NUCA PUTETI OPTA PENTRU ORICE UMPLUTURA DORITI

MOD DE PREPARARE:

1.Se amesteca intr-un ibric laptele cu apa,cu cele 2 linguri de zahar si se pun pe foc pana se incalzesc putin si se topeste zaharul.Dupa aceea se pun esentele dorite si se adauga indulcitor natural pana cand amestecul vi se pare foarte foarte dulce.


2.Drojdia se pune intr-un castron si peste ea se pun 3 linguri din amestecul de lapte,apa,zahar si esenta si se amesteca bine.Dupa aceea se adauga o lingura de faina si se amesteca foarte bine,dupa care se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul.


3.Intr-un castron separat se cerne faina,se adauga sarea si se amesteca.Cand drojdia a crescut se adauga si ea.Dupa aceea se adauga restul de lapte si se framanta bine pana cand amestecul este omogen.


4.Dupa ce aluatul este omogen,se inmoaie mainile in uleiul cald si se framanta aluatul in continuare pana cand astfel se incorporeaza tot uleiul.ATENTIE!Nu se incorporeaza tot uleiul o data ci doar inmuind mainile din cand in cand in ulei.


5.Dupa ce ati incorporat tot uleiul,se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul(circa 1 ora.1 ora si jumatate).


6.Intre timp faceti amestecul de nuca punand miezul de nuca,pudra de cacao,apa si amidonul in robotul de bucatarie si se amesteca pana la omogenizare.La sfarsit se adauga putina esenta de rom si putin indulcitor natural dupa gust.Se imparte in 4 pentru fiecare bucata de aluat.


7.Cand aluatul a crescut,se imparte in 4 bucati,cate 2 pentru  cozonac.
8.Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa unsa in prealabil cu ulei si se unge cu amestecul de nuca dupa care se ruleaza.


9.Se iau cate 2 bucati si se impletesc dupa care se pun in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.


10.Se lasa la crescut in tava pana cand aluatul isi dubleaza volumul(creste cat tava).
11.Cand au crescut cozonacii,se ung cu ou batut si se presara deasupra putin zahar tos.


12.Cozonacii se baga in cuptorul incins la 200 grade timp de circa 30 minute.Se incearca cu o scobitoare.Aceasta trebuie sa iasa curata.
13.Cand sunt gata se scot din tava si se pun pe un gratar la racit.

 

POFTA BUNA SI SPOR LA GATIT!

 

Comentarii facebook

comentarii/comentariu